Στα πλαίσια της θεματικής  ενότητας κυκλοφοριακή αγωγή μιλήσαμε για τα μέσα μεταφοράς.

Αφού διαβάσαμε και είδαμε διάφορα βιβλία και παραμύθια για τα μέσα μεταφοράς … ώρα για παιχνίδι , κατασκευές και ζωγραφιές.

Αυτοκίνητο

Παιχνίδι ετοιμότητας. Με το κόκκινο σταματώ…. με το πράσινο ξεκινώ. Τα παιδιά του παιδικού σταθμού κρατώντας ένα στεφάνι στα χέρια τους γίνονται αυτοκινητάκια. Ένα παιδί είναι το φανάρι που αλλάζει χρώματα. Όταν δείχνει το κόκκινο όλοι σταματούν και όταν δείχνει πράσινο ξεκινούν… άλλοι σιγά –σιγά και άλλοι με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Κινητικό παιχνίδι. ‘Ένα παιδί κάνει τον οδηγό και ένα άλλο το συνεπιβάτη, με δεμένα μάτια. Στην αρχή προχωρούν σιγά- σιγά… μετά πηγαίνουν πιο γρήγορα και αρχίζουν τα εμπόδια… Ο οδηγός πρέπει να προειδοποιεί και να προσέχει το συνεπιβάτη.

Και τέλος παιχνίδι με τα αγαπημένα τους αυτοκινητάκια. Κοιτάζοντας το φανάρι και προχωρώντας ο ένας πίσω από τον άλλο προσπαθούν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Και η κατασκευούλα μας , ραλλάκια φτιαγμένα με ρολό από χαρτί υγείας που έβαψαν τα παιδιά με τέμπερες σε διάφορα χρώματα.

Τρένο

Το τρένο και οι επιβάτες. Καθισμένοι σε καρέκλες ,ο ένας πίσω από τον άλλο ,τα παιδιά γίνονται οι επιβάτες του τρένου. Στην μπροστινή καρέκλα κάθεται ο μηχανοδηγός… Όταν ο μηχανοδηγός στρίβει δεξιά στρίβουν και τα παιδιά, το ίδιο γίνεται και όταν στρίβουν αριστερά. Το τρένο σταματάει και μπαίνει ο ελεγκτής…. πρέπει όλοι να δείξουν τα εισιτήριά τους….. το τρένο φτάνει στο σταθμό και κάποιοι επιβάτες κατεβαίνουν….

Παιχνίδι. «Ο σιδηρόδρομος». Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Μπαίνουν ο ένας πίσω από τον άλλο, σε βαθύ κάθισμα, πιάνουν τα πόδια του μπροστινού από τους αστραγάλους… και τα τρένα ξεκινούν. Ποιο τρένο θα φτάσει πρώτο στο τέρμα;

Μετά από τόσο παιχνίδι ,ώρα για ζωγραφική. Τρενάκια σε διάφορα χρώματα.

Αεροπλάνο

Τραγουδώντας το «Αεροπλανάκι» τα παιδιά δε χάνουν την ευκαιρία και γίνονται αεροπλανάκια. Ανοίγουν τα χεράκια τους και αφού απογειώνονται σιγά- σιγά…το εναέριο ταξίδι τους αρχίζει….πότε δεξιά ,πότε αριστερά, πότε ψηλά και πότε χαμηλά…….

Μετά από τόσο κουραστικό ταξίδι ήρθε και η ώρα της προσγείωσης…..

Και για κατασκευούλα , αεροπλανάκι με ρολό από χαρτί υγείας. Αφού τα κρατούν στα χεράκια τους …τα βοηθούν να πετάξουν.

Πλοίο

Τα παιδιά διακοσμούν ,με δακτυλιές , χάρτινες βάρκουλες και τις τοποθετούν στη θάλασσα

που φτιάξαμε με μπλε πανί.

Στη συνέχεια τις βάζουν πάνω σε κύματα που φτιάξαμε με μπουκαλάκια νερού ,βαμμένα με μπλε χρώμα.

Έτσι οι βαρκούλες πότε πηδάνε τα κύματα ….και πότε πηγαίνουν παράλληλα με αυτά…

Τέλος , τραγουδώντας τη «Βαρκούλα του ψαρά», τα παιδιά γίνονται βαρκούλες και αρμενίζουν στο πέλαγος, κάνοντας έτσι το δικό τους ταξιδάκι!!!