Η 9η Φεβρουαρίου ,ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Μέσω της θέσπισης του ετήσιου παγκόσμιου εορτασμού επιδιώκεται η ανάδειξη θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες.
Στο σχολείο μας οι μαθητές των μεγάλων τάξεων υλοποίησαν διάφορες δράσεις για να κατανοήσουν οι μαθητές την πολυδιάστατη συμβολή της γλώσσας μας στη δημιουργία του παγκόσμιου πολιτισμού.
Συγκεκριμένα οι μαθητές της Δ΄τάξης ερεύνησαν και συγκέντρωσαν λέξεις ξένων γλωσσών και μακρινών πολιτισμών, οι οποίες έχουν όμως ρίζα ελληνική. Βρήκαν λέξεις με ρίζα ελληνική, όχι μόνο σε χώρες που βρίσκονται κοντά μας, όπως η Ιταλία, η Αγγλία και η Γαλλία, αλλά ακόμη και στη μακρινή … Κίνα! Αποτύπωσαν τα ευρήματά σε χαρτί κι έφτιαξαν ένα … πολυπολιτισμικό… αλλά κατά βάθος άκρως ελληνικό κολάζ!
Στην Στ’ τάξη προβάλαμε βίντεο με το οποίο γνωρίσαμε την ιστορία καθώς και την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας. Επεξεργαστήκαμε την ομιλία του πρωθυπουργού Ξενοφώντα Ζολώτα στην παγκόσμια τράπεζα , κατά την οποία χρησιμοποίησε, κατά κύριο λόγο, λέξεις με ελληνική ρίζα. Χρησιμοποιήσαμε μία εφαρμογή με την οποία οι μαθητές έγραφαν το όνομα τους σε Μυκηναϊκή γραφή, Αρχαϊκή και Βυζαντινή και τέλος παίξαμε ένα παιχνίδι συσχέτισης των ελληνικών λέξεων με γερμανικές καθώς και γαλλικές.